Wat is een eengezinswoning?

levensloopbestendige-woning-nieuwbouw

Er zijn allerlei verschillende soorten huizen, zo ook de eengezinswoning nieuwbouw. Wat is dit eigenlijk voor woning? Zoals het woord al verklapt zijn deze woningen bedoeld voor gezinnen. Dit kunnen verschillende soorten huizen zijn zoals rijtjeshuizen, vrijstaande huizen en twee-onder-één kapwoningen. Vrijwel ieder beschikbaar huis op de markt is zo een soort woning. Het is dus bedoeld voor één huishouden. Afhankelijk van de grootte van het gezin kan er voor een bepaald type huis gekozen worden. Denk bijvoorbeeld aan risaliet.

 

Voordelen van een eengezinswoning

Het hebben van een eengezinswoning heeft verschillende voordelen. Zo heeft het ten opzichte van een appartement niet alleen een grote woonruimte maar ook nog een tuin. Dit is natuurlijk ideaal voor de kinderen en huisdieren. Deze woningen hebben meer kamers beschikbaar waardoor het mogelijk wordt dat ieder kind zijn eigen kamer heeft in plaats van dat broertjes en zusjes samen op dezelfde kamer liggen. Het laatste voordeel is dat er geen boven- en onderburen zijn dus je minder last hebt van overlast.

Nadelen van deze woningen

Ondanks de vele voordelen komen er ook nadelen bij kijken. Zo zijn ten eerste de stookkosten hoger dan in een appartement, op zich logisch gezien de grotere woonruimte. Ook is het belangrijk om te weten dat als je in het centrum wilt wonen er een kans is dat je geen tuin hebt, dit kost tenslotte veel meer geld. Overweeg dus goed wat jij belangrijker vind, meestal vind je buiten het centrum meer woningen met beschikbare tuinen. Als laatste ben je zelf verantwoordelijk voor de onderhoudskosten aan het pand. Bij appartementen betaal je alleen servicekosten en wordt dit voor je geregeld. Het onderhouden van jouw huis wordt dus aanzienlijk duurder. Wat ook een nadeel kan zijn is het feit dat deze woningen makkelijker toegankelijk zijn voor inbrekers dan appartementen, al gaan wij er niet vanuit dat dit snel zou gebeuren.