Wat is een brocante spiegel?

Een brocante spiegel is een spiegel die er wat ouder en doorleefder uit ziet. Denk bijvoorbeeld aan een afgeschuurd effect op de lijst van de spiegel. Deze spiegels worden meestal van het materiaal staal gemaakt, omdat dit past bij de stijl. Het worden dus ook wel eens stalen spiegels genoemd. De naam komt van het Franse woord brocante, wat tweedehands betekend in het Nederlands. De spiegels zijn niet echt tweedehands, maar door de doorgeleefde uitstraling lijken sommige brocante spiegels wel tweedehands.

Waar kun je deze spiegels goed mee combineren?

De stalen spiegels zijn vrij gemakkelijk te combineren, omdat ze vaak wat neutralere kleuren hebben die in veel interieurs passen. Vooral de kleuren zilver en brons komen vaak terug. Als je een stalen spiegel aan gaat schaffen is het mooi als je ook wat andere meubels of accessoires binnen deze stijl hebt. Als dit vaker terug komt in je interieur lijkt alles mooi een geheel. Denk bijvoorbeeld aan een brocante tafel, een lamp of een klok die wat ouder lijkt. Er zijn veel opties mogelijk binnen deze stijl, omdat hij de laatste jaren steeds populairder is geworden. Ook hoeven deze accessoires niet altijd duur te zijn. Als je niet veel te besteden hebt kun je het ook in een tweedehands winkel halen, omdat de spullen er in deze stijl toch doorleeft uit moeten zien.

Soorten brocante spiegels

De brocante spiegels worden meestal van staal gemaakt (vandaar de naam stalen spiegels). Wel heb je veel verschil tussen de lijsten van de spiegels. Je hebt lijsten met veel structuur en patronen en juist gladde spiegels. Over het algemeen hebben de brocante spiegels mooie versieringen of patronen. De stalen spiegels heb je ook in verschillende vormen en maten. De vierkante, rechthoekige en ovalen spiegels zijn het meest populair.