Vloersoorten: van plankvloeren tot gietvloer

gietvloer

Misschien ben je wel bezig met een verhuis, een renovatie of een verbouwing. Dan zit je vast met allerlei vragen over de inrichting van de verschillende kamers: wat voor wandbekleding heb ik het liefst? Hoeveel meubels kan ik hier kwijt? Vergeet echter niet dat het plaatsen van de vloer natuurlijk ook van vitaal belang is. Een vloer kan een heel ander gevoel geven aan de kamer, niet alleen fysiek zoals de warmte of koude, maar ook qua sfeer en gezelligheid. Er zijn verschillende keuzes als het op vloeren aankomt: een gietvloer, plankenvloer of andere vloerbekleding. Hier vind je een kort overzicht!

gietvloer

Wat voor vloeren kan je kiezen?

Dus wat zijn dan verschillende soorten vloeren waar je uit kan kiezen? Over het algemeen zijn er eigenlijk maar een paar belangrijke belangrijke groepen: Houten vloeren, tegelvloeren, rolbekleding, en gietvloeren. Houten vloeren kunnen plankenvloeren zijn, maar ook parket of laminaat. Tegelvloeren zijn meestal vervaardigd uit steen, maar dat is geen vereiste, andere vormen van keramiek worden ook veelal gebruikt. Rolbekleding als vloer betreft alles van linoleum en vinyl tot een tapis-plain.  Gietvloeren tot slot, zijn vloeren die over een structurele ondervloer gegoten worden, het kan over beton gaan of kunststof zoals epoxyvloeren.

Waar je rekening mee kan houden

Er is dus enorm veel keuze, en elke optie brengt voor- en nadelen met zich mee. Uiteraard is persoonlijke smaak niet de minste factor die van belang is bij het maken van je keuze. Houten vloeren geven een warm karakter, maar hebben geen naadloze afwerking, een effect dat wel bereikt kan worden met gietvloeren. Tegels en beton kunnen fysiek en qua sfeer als kil ondervonden worden, in tegenstelling tot kunstoffen als vinyl en epoxyvloeren. Zowel gietvloeren als rolbekleding hebben vaak de optie om een bepaalde textuur of print toe te voegen, en dus zo verschillende kwaliteiten te combineren.