Soorten panelen

Er zijn talloze soorten houten panelen beschikbaar voor de klant. Echter, de klant moet wel een keuze maken voor welke hij gaat. Dit ligt natuurlijk ook aan wat het doeleinde is, dus waarvoor je het nodig hebt. De een gebruikt het voor de inrichting van zijn huis en de ander weer voor een tuinhuisje.  Dus het is niet zo makkelijk om een keuze te maken wanneer jet het verschil niet kentt, want dan zou je eerder een gok nemen op gevoel. Daarom gaan we in op een paar soorten houten panelen en kijken we wat nou een goede keuze zou zijn voor je.

Twee groepen

We kunnen de houten panelen in twee groepen plaatsen. De twee groepen luiden als volgt: constructieplaten en meubel & timmerpanelen. Eigenlijk kunnen we uit de naam van deze woorden al opmaken wat het inhoudt. De constructie platen zijn dus voor de constructie, terwijl de meubel & timmerpanelen voor het fraaie werk zorgen. Een voorbeeld die we kunnen geven zijn triplex en multiplex. De naam zegt het al eigenlijk, maar het is dus een houten plaat dat uit drie of meer lagen bestaat. Deze lagen zijn weer aan elkaar gelijmd. Dit is vooral iets wat voor binnenshuis gebruikt wordt, denk maar aan een tafelblad. Een ander bekende soort zijn de spaanplaten, deze worden voor de laminering gebruikt. Dus er zijn vele soorten, alleen de een is weer voor een ander doeleinde dan de ander.

Keuze

Uiteindelijk moet je dus zelf een keuze maken voor welk soort houten plaat je gaat. Nu hebben we dus een paar soorten besproken en daaruit is naar voren gekomen dat elk soort voor een ander doeleinde gebruikt wordt. Je kan het natuurlijk ook voor wat anders gebruiken, maar dat zal niet zo handig zijn. Het is dus belangrijk om vooraf te kijken naar wat je wil doen en welk soort materiaal daarvoor het beste gebruikt kan worden. Wanneer je het zelf niet weet is het altijd handig om het even na te vragen aan iemand die er veel verstand van heeft.