Samen voordelig

Je hoort het vaak in radio- of tv-spotjes, een energie collectief. Maar wat is een dat nu eigenlijk? Zo een collectief is een samenwerking van consumenten, waarbij zij één grote groep vormen om zo goedkoop energie in te kunnen kopen. Dit collectief wordt opgezet door verenigingen als de ANWB, de Consumentenbond of Vereniging Eigen Huis. Omdat het een grote groep betreft, kunnen energieleveranciers voor een lagere prijs stroom en gas aanbieden. Vaak worden de leveranciers hiervoor uitgenodigd om in een veiling mee te bieden. De leverancier die de veiling wint – en daarmee het goedkoopste tarief ‘biedt’ – mag dan vervolgens voor alle aangesloten huishoudens energie leveren.

Hoe werkt dat, zo’n collectief?

Voor een energiecollectief kun je je aanmelden bij een van de organisaties die dit regelen. Dit is niet moeilijk. Je kunt naar de website gaan van de organisatie bij wie je aangesloten wil worden. Vaak kun je je op de website al meteen aanmelden, dit kan vaak binnen een paar minuten geregeld worden.

Energieveiling

Vervolgens wordt er een veiling georganiseerd, waarbij de energieleveranciers hun tarieven bekend kunnen maken. De leverancier met de beste prijs wordt vervolgens geselecteerd. Als bekend is met wie de organisatie in zee gaat, krijg je een melding, vaak in de vorm van een mail, met het aanbod.

En zo begint het

Na dit aanbod kun je kiezen of je eraan mee wil doen. Als je bijvoorbeeld denkt dat je het zelf goedkoper kan afsluiten, kun je het aanbod ook afwijzen. Als je erop ingaat begint het, je doet mee met het collectief. De organisatie regelt de overstap van je oude leverancier naar de nieuwe. Soms moet je hiervoor zelf ook nog wat regelen, bijvoorbeeld het opgeven van je meterstanden bij de oude leverancier. Dit verschilt per organisatie.

Waarom zou je hieraan meedoen?

Het grootste voordeel van energie laten inkopen door een collectief is dat je het zelf niet uit hoeft te zoeken, en vaak lagere energietarieven hebt dan wanneer je het zelf afsluit. De organisatie achter het collectief regelt namelijk het opzetten van de veiling met de leveranciers, de veiling zelf, en de afhandeling achteraf. Je hoeft dus niet zelf op onderzoek uit om te kijken wie de goedkoopste is bij welk verbruik, waar je de beste acties hebt of bij welke leverancier je de voordeligste (actie)voorwaarden hebt. Het enige wat jij moet doen, is een collectief zoeken dat bij jou past en jezelf aansluiten bij deze organisatie.

Samen problemen oplossen

Een ander groot voordeel van een energiecollectief is dat de organisator heel veel invloed heeft, bijvoorbeeld in het aanmeldingsproces. Dit betekent dat wanneer je problemen ondervindt met de leverancier, met het aanmelden of de procedures die gehanteerd worden, je bij de organisatie van het collectief aan kan kloppen. De organisatie zal dit vervolgens bij de leverancier aankaarten. Als je zelf een energiecontract afsluit, zal je eventuele problemen daarentegen zelf op moeten lossen met de leverancier.

In het kort

Een energiecollectief is, in het kort, een mogelijkheid voor consumenten om een goedkoop energietarief te krijgen. Dit is mogelijk door met een grote groep onderhandelingen te doen met de leveranciers. Om dit te regelen zijn er verschillende organisaties, waardoor je zelf niets uit hoeft te zoeken en ook bij problemen contact kan opnemen. Deze organisatie regelt naast het oplossen van de problemen ook jouw overstap.