Op zoek naar een stoffenzaak

stoffenzaak

 

Ben je op zoek naar een stoffenzaak? Dat is tegenwoordig niet zo gemakkelijk meer als vroeger. Twintig jaar geleden zat nog in vrijwel ieder dorp op iedere hoek een stoffenzaak, deze zijn de afgelopen jaren echter flink afgenomen. Het heerlijke rondneuzen en zoeken naar het juiste knoopje is er niet meer bij. De meeste mensen geven de voorkeur aan het kopen van nieuwe kleding in plaatst van deze, al dan niet laten, herstellen. Goed recht natuurlijk. De maatschappij is veranderend en ook de manier waarop we met dergelijke bezittingen omgaan. Toch kan het erg voordelig zijn om zelf met stoffen aan de slag te gaan. Niet alleen om geld uit te sparen, maar ook om ervoor te zorgen dat het precies naar smaak is. De kans dat dit bij een product uit de winkel ook het geval is, is natuurlijk erg klein. Er zijn veel verschillende stoffen, maar welke is waarvoor?

Linnen

Linnen is een bekende stof. Voor veel kledingstukken wordt het gebruikt. Linnen is sterk, maar toch zacht. Naast kleding wordt het ook gebruikt voor bijvoorbeeld gordijnen en tafelkleden. Nog steeds wordt het ook wel gebruikt als omslag van sommige boeken.

Denim

Denim is natuurlijk vooral bekend vanwege de spijkerbroeken. Het is een katoenen stof welke erg sterk is. Daarom is deze stof ook zo geschikt als broek, want bijvoorbeeld bij de knieën wordt er vaak op een dag veel gevraagd van een broek en denim is sterk, maar ook elastisch. Hierdoor zal het langer meegaan. Naast broeken wordt het echter ook veel andere kledingstukken gemaakt van denim; tuinbroeken, rokken, jassen en schoenen. Naast tassen, portemonnees en bekleding van meubilair is denim is het verleden ook gebruikt als interieur bekleding van een auto.

stoffenzaak

Katoen

Katoen is een biologisch product wat uit planten wordt geworven. Het is erg zacht. Kleding gemaakt van 100% katoen is men name erg geschikt voor pasgeboren baby’s en jonge kinderen. Aangezien hun huid nog niet veel kan hebben en daardoor extra gevoelig is, wordt kleding van katoen aangeraden.

Jute

Jute is een oud product. Het is vooral bekend van de zakken waar de cadeaus tijdens het sinterklaasfeest in verzameld worden. Jute is echter, voornamelijk in het verleden, ook voor andere toepassingen gebruikt. Voorbeelden hiervan zijn gordijnen en tapijten.

Fleece

Fleece is een erg populaire stof. Het Engelse woord voor fleece is vacht en dit slaat op de zachte buitenkant van de stof. Zeker voor warme vesten of kleding voor in de buitenlucht. Ook worden er vaak dekentjes gemaakt van de fleece stof.

Kunstleer

Kunstleer wordt ook wel skai genoemd. Zoals de naam al doet vermoeden doet het lijken op een soort leer. Het wordt vaak ook voor dezelfde producten gebruikt. Het is sterk en bovendien gemakkelijk schoon te maken en slijtvast. Hierdoor wordt het vaak gebruikt voor het bekleden van meubilair.