Hoe werkt elektrische vloerverwarming?

Spiegels op maat

Tegenwoordig gaan ontwikkelingen op technologisch gebied zo snel, dat het soms moeilijk is om allemaal bij te houden. Hoewel het nog voel als de dag van gister dat we van de open haard naar radiatoren gingen, ligt er nu in bijna elk huis wel vloerverwarming. Een open haard wordt tegenwoordig ook meer als een eyecatcher gezien dan als een nuttig ding. Een vloerverwarming kent vele voordelen en is daarom ook erg populair onder veel mensen. Dit is niet alleen een stuk mooier dan radiatoren, vloerverwarming is ook een stuk zuiniger. Je hebt twee soorten vloerverwarming; water vloerverwarming en elektrische vloerverwarming. In dit artikel leggen we je alles uit over vloerverwarming, zodat jij de juiste soort vloerverwarming kunt kiezen voor in jouw huis. 

Elektrische vloerverwarming aanleggen

Zoals de naam al zegt, verwarmt de vloerverwarming de kamer vanaf de vloer. Dit gebeurt door middel van warmte matten die op de vloer gelegd kunnen worden. Een groot voordeel hiervan is het gemak van het aanleggen van de elektrische vloerverwarming. Hier is namelijk geen grote verbouwing voor nodig, maar de matten kunnen eenvoudig over de oude vloer heen gelegd worden. Dit is een stuk makkelijker dan bij een water vloerverwarming. 

Hierbij moet je namelijk de oude vloer openbreken of ruimte er in frezen om een plek te maken voor de buizen met warm water. Wanneer de matten van de elektrische vloerverwarming gelegd zijn, kan er meteen een nieuwe vloer op. De matten zijn gelukkig erg dun, waardoor je niet veel ruimte in de hoogte van de kamer verliest. Je moet echter wel uitkijken met het direct plaatsen van de matten op je vloer. Het is namelijk wel belangrijk dat je vloer recht en egaal is. Als dit niet het geval is, zul je dit eerst moeten bereiken. 

Hoe werkt elektrische vloerverwarming

Elektrische vloerverwarming zijn, zoals eerder al benoemd, matten met buizen erop die warm worden door elektriciteit. In principe ziet dit er redelijk hetzelfde uit als een water vloerverwarming, maar bij een elektrische vloerverwarming is dit aangesloten op stroom in plaats van op de CV ketel. Hoe warm de buizen kunnen worden, hangt af van het vermogen. Hoe meer vermogen, hoe warmer de buizen natuurlijk kunnen worden. Hoe warmer de buizen worden, hoe warmer de kamer uiteindelijk wordt. Het vermogen is echter niet de enige factor die invloed heeft op de warmtecapaciteit van de vloerverwarming. Ook de dichtheid van de verwarmingsdraden hebben hier invloed op. Zo kun je de kamer warmer maken, wanneer er veel draden dicht op elkaar liggen. 

Waar elektrische vloerverwarming plaatsen

In bepaalde ruimtes is het erg voordelig om een elektrische vloerverwarming te plaatsen. Je kunt hierbij denken aan warme ruimtes, die niet de hele tijd verwarmd hoeven te worden. Een voorbeeld hiervan is een badkamer. Je wilt dat de badkamer lekker warm is als je gaat douchen, maar deze ruimte constant verwarmen is natuurlijk alleen maar zonde. Ook zijn tegels erg goed te plaatsen over de warmtematten, waardoor het handig is om een elektrische vloerverwarming te plaatsen in je badkamer.