Het kiezen van de juiste koelkast: De invloed van koelkast ontwerp op keuken esthetiek 

Keuken

Tegenwoordig draait het ontwerpen van een keuken niet meer alleen om functionaliteit, maar ook om esthetiek. Het oog wil tenslotte ook wat! Vaak wordt er echter gedacht dat functionaliteit en esthetiek niet samengaan, maar dit hoeft niet zo te zijn. Vooral door de vele mogelijkheden die we tegenwoordig hebben, en keuzes waar we uit kunnen kiezen, is het prima mogelijk om een functionele keuken te ontwerpen die er ook esthetiek uit ziet. Dit geldt zelfs voor een van de meest standaard onderdelen van een keuken, namelijk de koelkast. In deze blog leggen we uit hoe je een koelkast kan kiezen die niet alleen functioneel is, maar ook visueel aantrekkelijk in de keuken past. 

Koelkast ontwerp en keukenstijl 

Het uitkiezen van een koelkast begint bij het bepalen van de gewenste keukenstijl. De ene koelkast past namelijk beter bij een bepaalde keukenstijl dan de ander. Wanneer je bijvoorbeeld kiest voor een hele strakke en moderne keukenstijl, past een metalen koelkast er goed bij. Kies je echter voor een wat speelse keuken, dan is het leuk om te kiezen voor een koelkast met een leuk kleurtje, zoals pastel. Niet alleen de kleur van de koelkast kan afhangen van de keukenstijl, maar ook de vorm. Zo past een koelkast met ronde hoeken goed bij een keuken met een vintage look. 

Keuken

Vrijstaande vs ingebouwde koelkasten

Over het algemeen zijn er twee soorten koelkasten, vrijstaande en ingebouwde. Deze komen elk met hun eigen voor- en nadelen, en geven beiden een heel andere look aan de keuken. Een ingebouwde koelkast is mooi weggewerkt in de keuken en sluit naadloos aan op het ontwerp. Vaak heb je niet eens door dat deze er zit doordat de deur in dezelfde stijl is als de rest van de keuken. Dit geeft niet alleen rust in het interieur, maar bespaart ook nog eens ruimte. Daarentegen heeft een vrijstaande koelkast het voordeel dat je hem vaak kunt neerzetten waar je maar wilt. Bovendien zien ze er vaak een stuk rustieker uit wat goed past bij een stoer interieur. 

Koelkastindeling

Een snel opkomende trend is het esthetiek indelen van je koelkast. Dit ziet er niet alleen goed uit, maar kan ook nog eens heel functioneel zijn. Vaak wordt dit gedaan door (doorzichtige) plastic opbergbakken te gebruiken, waarbij elke bak één specifieke voedselgroep opbergt. Dit maakt het heel gemakkelijk om snel iets terug te vinden en op te bergen. Je kan hierbij zo ver gaan als dat je zelf wilt. Zo kan je elke bak bijvoorbeeld zijn eigen label geven, zodat voor iedereen in het huishouden duidelijk is wat erin moet. 

Wanneer je een nieuwe koelkast wilt aanschaffen die past bij jouw keukenstijl, kan het voordelig zijn om bij een outlet te kijken. Hier vind je koelkasten met een kleine transportschade waardoor ze flink in prijs gedaald zijn. Kijk bijvoorbeeld eens naar het assortiment aan koelkasten van Witgoed Service C.C. voor een gevarieerd aanbod aan stijlen, waarvan er één gegarandeerd zal passen bij jouw keuken esthetiek!