Groendak

Een groendak is een dak wat bedekt is met planten, kruiden, bloemen, sedum etc. Je ziet de laatste tijd dat sedumdak erg populair worden. Dit is omdat sedum niet snel dood gaat. Sedum is een vetplant die water in zijn bladeren opslaat. Hierdoor kunnen sedumplantjes erg goed tegen extreme weersomstandigheden zoals droogte, kou, regen en winden. Je hebt eigenlijk twee soorten groendaken. Je hebt een intensief groendak en een extensief groendak. Over de verschillen ga ik het later in dit artikel hebben.

Extensief of intensief groendak

Je hebt dus twee soorten groendaken. Als je van plan bent een sedumdak te nemen moet je goed weten wat de verschillen zijn. Een intensief groendak zie je vaak terug op bedrijfsgebouwen, het zijn vaak grote plantsoenen met bomen struiken etc. Een intensief groendak kan wel tot 700 kilo per vierkante meter wegen. Een intensief groendak kost ook veel meer werk om te onderhouden. Bij een extensief groendak heb je dit nagenoeg niet. Je bent dan met één keer per jaar het dak iets onderhouden al klaar. Een extensief groendak zie je dan ook vaak terug op woningen en garages. Een extensief groendak heeft een maximale beplantingslaag van 15 centimeter. Daardoor is het gewicht maximaal 100 kilo per vierkante meter. Dit is alsnog redelijk zwaar en daarom moet je van te voren goed checken of je dat het wel aankan.

Zelf aanleggen of laten doen

Een intensief groendak kun je nooit zelf aan leggen. Dit zal je altijd moeten laten doen door specialisten. Waarschijnlijk wil je dit ook helemaal niet omdat het enorm veel tijd kost. Een extensief groendak kun je wel erg makkelijk zelf aanleggen door middel van sedummatten of sedumcassettes. Als je hier geen tijd of zin voor hebt zou je ook de aanleg van een extensief groendak kunnen uitbesteden.