Een Nederlandse driekleur kopen

Er zijn veel meer redenen om de Nederlandse vlag uit te hangen dan u misschien denkt. Vaak wordt gedacht dat het niet meer dan alleen met koningsdag en eventueel het slagen van een kind reden is om de vlag uit te hangen. Er is echter meer.

Belangrijke vlagdagen

Verjaardagen zijn belangrijke vlagdagen. Koningsdag wordt gevierd op de verjaardag van koning Willem-Alexander, dit is op 27 april. Een andere verjaardag waarop de vlag uit mag is op die van prinses Beatrix, 31 januari. Als deze dagen op een zon- of feestdag vallen, dan wordt de datum van de dag erna gebruikt. In sommige gevallen mag de vlag dus op 1 februari of 28 april uit. Ook de verjaardag van koningin Maxima telt mee, evenals die van prinses Amalia. Verjaardagen in het koningshuis zijn dus in veel gevallen een reden om de vlag uit te mogen hangen voor u als burger.

Andere dagen voor een vlag

Bekende andere dagen zijn dodenherdenking en bevrijdingsdag. Ook dan mag de vlag uit. Al is het op 4 mei, dodenherdenking, wel de bedoeling dat hij slechts halfstok hangt. Daarnaast zijn er nog enkele kleinere dagen waarop dit mag. Recentelijk is daar bijvoorbeeld Nationale Veteranendag bij gekomen. Dit is altijd op de laatste zaterdag van juni. Deze dag is in 2009 op de lijst van dagen waarop de Nederlandse vlag uit mag toegevoegd. Tot slot zijn er nog unieke momenten, zoals een geboorte in het koningshuis, die aanleiding zijn om de vlag te gebruiken. Dit is echter afhankelijk van de situatie.