Duurzaam je tuin verlichten doe je zo

hamulight

Vandaag de dag is er veel innovatieve verlichting op de markt. In plaats van lampen die veel energie verbruiken en een korte levensduur hebben, kun je nu kiezen voor energiezuinige lampen die lang meegaan. Vooral voor buiten kun je lampen aanschaffen die helemaal duurzaam zijn, maar ook sfeervol en praktisch. Denk bijvoorbeeld aan led verlichting overkapping en tuinlampen op zonnepanelen. Maar dit zijn niet je enige opties. Of verlichting duurzaam is hangt af van de leeftijdsduur van een lamp en de mate waarin de lamp energiezuinig is. Hieronder kun je alles lezen over duurzame manieren om je tuin te verlichten.

Sensoren en extra functies

Veel lampen kennen vandaag de dag extra functies. Zo zijn er allerlei manieren om led lampen via een app met je telefoon te verbinden. Deze verlichting is dan niet alleen dimbaar, maar ook kan je deze aan laten gaan met een bewegingssensor bijvoorbeeld. Led verlichting overkapping dimbaar is duurzaam, omdat je zo energie kunt besparen. Je kan de led verlichting dimmen tot het niveau dat je de gewenste lichtsterkte hebt bereikt. Wanneer je niet dimbaar licht hebt, zit je vast aan een hoge lichtsterkte, wat je niet altijd nodig hebt. Een bewegingsensor is ook een duurzame manier van verlichten, omdat de lampen alleen aangaan wanneer er daadwerkelijk iemand langsloopt.

Led en zonnepanelen

Led verlichting is al een hele duurzaam manier om te verlichten, omdat het lampen zijn die lang meegaan en niet veel elektriciteit nodig hebben. Wat je in het geval van led verlichting soms hebt, juist bij lampen voor buiten, is dat er een zonnepaneeltje bovenop de lamp geplaatst kan worden. De zon die overdag op je tuin valt, en dus ook op de lamp, laadt de verlichting op. In de avond gaat de lamp vaak vanzelf branden wanneer het begint met schemeren. Deze vorm van verlichten is compleet duurzaam, omdat je geen elektriciteit nodig hebt.