Begeleid wonen groningen

balkonhek-kopen

Zelfstandig wonen niet vanzelfsprekend

Het is voor de meeste van ons zeer vanzelfsprekend dat we op een bepaalde leeftijd het huis van onze ouders uitgaan. Toch is dit niet voor iedereen een logische stap. Wie in het leven beperkt wordt door een psychische of lichamelijke aandoening, kan deze stap niet zomaar zetten. Gelukkig is daar een oplossing voor: begeleid wonen in Groningen. Wat dit precies inhoudt, lees je in dit blog.

Begeleid wonen in een speciaal huis

Bij begeleid wonen in Groningen kun je denken aan een contactpersoon dat een paar dagen per week langskomt om te kijken of het zelfstandig wonen goed gaat. In de meeste gevallen helpt deze persoon met de financiën, school of werk, koken en onderhoud van het huis. Het wonen is dus in een speciaal huis dat zo is ingericht dat mensen met diverse psychische kwetsbaarheden of verstandelijke beperkingen er samen kunnen wonen. Wonen kan onder begeleiding van één of meerdere professionals. Zij ondersteunen de bewoners in hun dagelijkse activiteiten.

De woningen in Groningen

Met goede begeleiding worden de hulpvragers gesteund in het dagelijks leven. Ze leren van hun vaardigheden om structuur in het leven op te bouwen. Voor het begeleid wonen zijn diverse woningen beschikbaar. De woning bevindt zich meestal in een standaard woonwijk in Groningen. De locatie zorgt voor de nodige structuur en balans. De keuken en de badkamer worden gedeeld. Ook is er voor iedere bewoner een eigen kamer beschikbaar, zodat het altijd mogelijk is om terug te trekken wanneer dit nodig is.

De acht leefgebieden

Tijdens het begeleid wonen in Groningen wordt er rekening gehouden met de acht leefgebieden. Deze acht leefgebieden zorgen voor balans. Door aan deze leefgebieden te werken is de kans groter dat de hulpvrager zich zo ver ontwikkelt dat hij of zij een zelfstandig en gebalanceerd persoon wordt. Dit zijn de leefgebieden:
  • Huisvesting
  • Sociaal functioneren
  • Psychisch functioneren
  • Zingeving
  • Lichamelijk functioneren
  • Praktisch functioneren
  • Dagbesteding
  • Financiën

Meer lezen over begeleid wonen?

Wil je graag meer lezen over onderwerpen zoals begeleid wonen? Je leest de interessantste artikelen over gezondheid op deze website!